Algemeen
24 juli 2019

‘Fit door de nacht’ in Leiderdorps ziekenhuis

Gezonde voeding, een powernap, speciale brillen en bewegen. Dat zijn maatregelen die sinds kort op de Intensive Care in het Leiderdorpse Alrijne Ziekenhuis zijn genomen. Het project ‘Fit door de nacht’ moet ervoor zorgen dat verpleegkundigen alerter de nachtdienst door komen en de slaapdip uitblijft. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

Welzijn van medewerker en patiënt

‘Dat is goed voor de kwaliteit van de zorg aan de patiënt en voor het welzijn en de veiligheid van de verpleegkundige’, vertelt een woordvoerder. De powernap houdt in dat de verpleegkundigen tijdens de nachtdienst 20 tot 25 minuten mogen slapen of rusten op een speciaal bed. De brillen met oranje glazen die ze dragen filteren het blauwe licht, waardoor het makkelijker is om in slaap te vallen en de kwaliteit van slaap verbetert. Qua voeding is er altijd fruit en krijgen de IC-verpleegkundigen gezonde maaltijden gedurende de nacht, zodat schommelingen in de suikerspiegel minimaal blijven.

Meting van resultaten

Als het welzijn van de medewerkers is verhoogd en verpleegkundigen de nachtdienst als minder belastend ervaren, is het project geslaagd. Dit wordt vastgelegd door metingen die voor, tijdens en na het onderzoek worden gedaan. Voorjaar 2020 is het project afgelopen. Of het project een vervolg krijgt is dan afhankelijk van de resultaten en de financiering.

Bron: Leidsch Dagblad